Skip to content Skip to footer

Έλευση Ιεράς και θαυματουργού Εικόνος Παναγίας Παραμυθίας στην Ι. Μητρόπολη μας

Η Ι.Μητρόπολις μας υποδέχθηκε πιστό αντίγραφο της θαυματουργού Εικόνος Παναγίας Παραμυθίας εκ της Ι. Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους. Η επίσημος υποδοχή πραγματοποιήθηκε εις την πλατεία «Μάνος Κατράκης» της Κισάμου και η Ιερά Εικόνα εν πομπή λιτανεύτηκε και μεταφέρθηκε σε στρατιωτικό όχημα με την συνοδεία του Ιερού Κλήρου, των αρχόντων του τόπου, τιμητικού αγήματος, μουσικής του στρατού, παραδοσιακών συλλόγων και πλήθους πιστών εις την Ι. Μονή Ζωοδόχου Πηγής Παρθενώνος, όπου και ενθρονίστηκε προς μόνιμο και διηνεκή ευλογία και αγιασμό της Αδελφότητας της Μονής ως και του λαού του Θεού που θα προστρέχει εις την Μονή, θα προσκυνά την παναγία και γλυκιά μορφή της Παναγίας Παραμυθίας και θα εναποθέτει τις ελπίδες και τα δάκρυα του.

Μετά την δοξολογία που τέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Αμφιλόχιος ακολούθησε πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου. Στο τέλος του Εσπερινού ο Επίσκοπος μας εξέφρασε την χαρά της τοπικής Εκκλησίας δια το «μέγα αυτό πνευματικό δώρο» που προσέφερε η Ι. Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου εις την Ι. Μητρόπολη και δει εις την Ι. Μονή Ζωοδόχου Πηγής Παρθενώνος.

«Περιχαρείς, με πνευματική ευφροσύνη αλλά και ιερό δέος υποδεχόμεθα σήμερα, λιτανεύουμε και εναποθέτουμε δια μόνιμη εγκατάσταση εις τον Παρθενώνα αυτόν, το ακριβές αντίγραφο της Εικόνος της Παρθένου Μαρίας, της επωνομαζομένης «Παραμυθίας», προερχόμενο από την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους, εκπροσώπου του Πανοσιολογιωτάτου Καθηγουμένου Αυτής, κ. Μαξίμου και μελών της φιλοθέου συνοδείας του. ….

Το ιερό αποτύπωμα της θαυματουργικής εικόνος της Παναγίας Παραμυθίας εξήλθε εκ του Αγιωνύμου Όρους, εκ της Μεγίστης Βατοπαιδινής Μάνδρας του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, δια να έλθει εις έτερον τόπο υψηλό, το Παλλάδιον της Ζωοδόχου Πηγής Παρθενώνος εις την Εσπερία Κρήτη, δια να πηγάζει αφθονότερον τις ευλογίες και τα ιάματα, δια να δίδει δύναμη, παρηγοριά και στήριξη εις την φίλεργο και θεοτοκοσέπταστο αυτή αδελφότητα, η οποία έτι περισσότερο λαμπρύνεται και ενδυναμούται δια της παρουσίας της σεπτής νέας εικόνος της», σημείωσε μεταξύ άλλων ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Αμφιλόχιος, ευχαριστώντας τον Παν. Καθηγούμενο της Ι. Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντα Εφραίμ, εις το πρόσωπο του εκπροσώπου αυτού Πανοσ. Ιερομονάχου κ. Μαξίμου Βατοπαιδινού.

Ακολούθως ο Επίσκοπος μας ευχαρίστησε τον δωρητή της Εικόνας κ. Manyakhin Andrey, Ρωσικής προελεύσεως, απονέμοντας του τον σταυρό του Αποστόλου Τίτου. Ευχαρίστησε, επίσης, τον χοροστατούντα Αρχιερέα, Σεβ. Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνο, όσους συνέβαλαν εις την ανακαίνιση της Μονής ως και προσέφεραν σε καντήλια, προσκυνητάρι, κ.α. αναγκαία, ως και τον χορό των μοναζουσών εκ της Ι. Πατριαρχικής Μονής Χρυσοπηγής Χανίων που διακόνησαν εις το αναλόγιο.

Ο εκπρόσωπος του Καθηγουμένου της Ι.Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Ιερομ. κ. Μάξιμος μετέφερε τις ευχές και την αγάπη του Καθηγουμένου της Μονής Βατοπαιδίου, Γέροντος Εφραίμ, ο οποίος λόγω εκτάκτου κωλύματος αδυνατούσε να συνοδεύσει την ιερά Εικόνα. Την Κυριακή, 4 Αυγούστου τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου, συμπροσευχομένων του Σεβ. Μητροπολίτου Ατλάντας κ. Αλεξίου και του Ποιμενάρχου κ. Αμφιλοχίου.

Ο προεξάρχων Αρχιερεύς ευχαρίστησε τον οικείο Επίσκοπο δια την πρόσκληση και φιλοξενία και αναφέρθηκε εις την ευλογία της ελεύσεως της Ιεράς Εικόνος. «Από τον ιερό αυτό λόγο του Παρθενώνα η Παναγία η Παραμυθία θα ανοίγει την αγκάλη Της και θα αγκαλιάζει όχι μόνο την χαριτωμένη Αδελφότητα της Μονής, αλλά ολόκληρη την Κίσαμο και την Μητρόπολη στο σύνολο της», σημείωσε μεταξύ άλλων εις το εμπνευσμένο κήρυγμα του ο σεπτός Ιεράρχης εκ της Μακεδονίας.

Η καθηγουμένη της Μονής Γερόντισσα Μαρκέλλα εξέφρασε την χαρά και συγκίνηση της Αδεφλότητας δια την μεγάλη αυτή ευλογία και πνευματική χαρά της Μονής. Στο μέγα αυτό πνευματικό γεγονός μετείχαν ο Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Βασίλειος Διγαλάκης, ο Βουλευτής Χανίων κ. Μανούσος Βολουδάκης, ο Υπαρχηγός της Ε.Α. Αντιστράτηγος Ανδρέας Δασκαλάκης, οι Διοικητές των Στρατιωτικών κλπ. Μονάδων του Νομού, Δήμαρχοι, εκπρόσωποι Συλλόγων, Φορέων και εκατοντάδες προσκυνητές από όλη την Κρήτη, οι οποίοι προσήλθαν και υπομονετικά ανέμεναν επί ώρα πολύ να προσκυνήσουν την χαρίεστατη και γλυκιά μορφή της Παναγίας Παραμυθίας.

Δεκάδες προσκυνητές προσέρχονται καθημερινά εις την Μονή, μετέχουν εις τις Παρακλήσεις του Δεκαπενταύγουστου και καταθέτουν ενώπιον της σεπτής μορφής της Παναγίας Παραμυθίας πόνους, αγωνίες, προσευχές, ελπίδες και παρακλήσεις.