Προσκεκλημένος, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Αμφιλόχιος, της Αρχαιολόγου κας Ελπίδας Χατζηδάκη, υπεύθυνης για τις ανασκαφές στην αρχαία Φαλάσαρνα, είχε την χαρά να ξεναγηθεί στις μοναδικές και σπάνιες αρχαιότητες της αρχαίας Φαλάσαρνα. Πρόκειται για δωρική, πόλη-κράτος, που χτίστηκε τον 4ο π.Χ. αιώνα στην Βορειοδυτική Κρήτη και άκμασε στην Ελληνιστική περίοδο· πόλη με ένα από τους σημαντικότερους λιμένες στην Κρήτη που ήλεγχε τους θαλάσσιους δρόμους προς την Βόρεια Αφρική και την Ιταλία· πόλη που καταστράφηκε από τους Ρωμαίους το 67π.Χ. και που η αρχαιολογική σκαπάνη έχει αποκαλύψει τόσο το λιμάνι, όσο και άλλα μοναδικά ευρήματα.
Η ξενάγηση επικεντρώθηκε στο ύψωμα της αρχαίας Φαλάσαρνα όπου η κα Χατζηδάκη ξενάγησε το πλήθος των επισκεπτών-προσκεκλημένων στα νέα, πολύτιμα, αρχαιολογικά ευρήματα που πρόσφατα ήλθαν στην επιφάνεια. Πρόκειται, σύμφωνα με την ίδια, για το «ιερό» της «θεάς» Δήμητρας που ενώ υπήρχε γνώση ύπαρξις του, μέχρι τώρα δεν είχε ανακαλυφθεί. Κατά την ξενάγηση αναφέρθηκε στις δυσκολίες της σκαπάνης, λόγω του δύσβατου και της δυσκολίας πρόσβασης, ως επίσης και στην σπουδαιότητα και σημαντικότητα της «μεγάλης και σημαντικής αυτής ανακάλυψης», καθώς όπως είπε: «πρόκειται για πρωτοπορία και μοναδικότητα σε ολόκληρη την Κρήτη, αφού δεύτερο δεν υπάρχει».
Ο Επίσκοπος μας ευχαρίστησε την κα Χατζηδάκη για την «πολύτιμη προσφορά της στον τόπο», δηλώνοντας: «Ο πολιτισμός μας και η ιστορία μας, ότι κρύβει και ότι φανερώνεται-αποκαλύπτεται σε αυτόν τον τόπο είναι η πολυτιμότερη και ακριβότερη κληρονομιά μας, πλούτος αδαπάνητος· ακριβή επένδυση για τον τόπο. Για τούτο χρέος και ευθύνη όλων μας, κυρίως της Πολιτείας, του Δήμου, της Αρχαιολογίας ως και όλων των Αρμοδίων Φορέων, η ανάδειξη, προβολή και διαφύλαξη αυτής της κληρονομιάς, χωρίς την οποία ο τόπος φτωχαίνει τραγικά. Φτωχαίνει και μην γίνεται αυτό αντιληπτό από πολλούς καθώς, στους καιρούς μας, μοιάζει να λανσάρεται ως πολιτισμός καθετί που δεν προάγει τον άνθρωπο σε κάτι ανώτερο και υψηλότερο.
Ένα νέο είδος «πολιτισμού» δηλαδή, το οποίο ρυπαίνει και τον άνθρωπο και την κοινωνία του, αλλά και την ιστορία, και καταντά στο τέλος «καταναλωτικός πολιτισμός», «πολιτισμός του θανάτου», όπως εύστοχα, κατά την άποψη μας, ονομάστηκε από κάποιους», κατέληξε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Αμφιλόχιος. Παρόντες στην ξενάγηση ο Βουλευτής Χανίων κ.Βασίλης Διγαλάκης, ο Δήμαρχος Κισάμου κ. Γεώργιος Μυλωνάκης, Αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι Φορέων και Αρχών και πλήθος κόσμου. Όλοι θαύμασαν και χάρηκαν το γεγονός των νέων αρχαιολογικών ευρημάτων ως και της ιδιαίτερα κατατοπιστικής και λίαν ενδιαφέρουσας ξενάγησης.